Tájházak a Hadas városrészben

A Mezőkövesd városközpontjában található Hadas városrészben fennmaradt jellegzetes népi házakban ma kézműves mesterek tevékenykednek. A látogatók betekintést nyerhetnek a bútorfestő, fazekas, mézeskalácsos, hímző, tűzzománcos, szövő mesterek munkájába, vagy akár népi hangszereket is kipróbálhatnak. Az alkotóknál van lehetőség számos használati és ajándéktárgy vásárlására, néhány helyen egyedi feliratozására is.

Bútorfestő és Hímző Alkotóház

A bútorfestésnek 250 éves hagyománya van Matyóföldön. A parasztház festett bútorokkal van berendezve, a hímzőház matyó motívumokkal hímzett lakástextíliák bemutatóháza is egyben. A bemutatóház egy mezőkövesdi népművész családhoz, a Kovács családhoz tartozik. Kovács András asztalosmester, bútorfestő népi iparművész, a népművészet Mestere, felesége, Pannika néni hímző, tojásfestő népi iparművész, a fiuk Szabolcs pedig bútorfestő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere. Vásárolhatók ajándéktárgyak, a festett bútorok egyedi méretben és a kívánt színben megrendelhetők.

A népi iparművész műhelyében a látogatók megtekinthetik, hogyan születik az agyagtömbből egy dekoratív használati tárgy. Az elkészült alkotások meg is vásárolhatók.

Fehér Tibor Fazekasműhelye

Festő, Szövő Alkotóház

Laczkó Pető Mihály festőművész és Tábori Aranka kézi szövő alkotóháza az 1817-ben épült ház. A műemlék épületet különleges kő ablakkeretei teszik különlegessé.

Átmenetileg felújítás miatt zárva!

Az Emlékházban hajdanán Simon Istvánné Gari Takács Margit élt, aki történet- és mesemondásával, matyó népművészeti tevékenységével vált híressé. Népművészeti tevékenysége – mint például a matyó baba készítés, matyó hímzés – mellett a zene, a népdalok éneklése is jelentős szerepet töltött be életében (mialatt alkotott, mindig dalolt), így a látogatók az Emlékház egy részében népzenei kiállítást is megtekinthetnek.

Gari Margit Emlékház és Zeneház

Mézeskalácsos ház

Pető Anna népi iparművész műhelye. A mézeskalács készítés hajdani eszközein túl korabeli berendezésű tisztaszoba és mackókiállítás is várja az érdeklődőket. Az étkezési vagy dekorációs célra vásárolt mézeskalács mellé friss kávét is kínálnak a házban. Csoportok, baráti társaságok számára előzetesen rendelhető mézeskalács dísztő foglalkozás is.

A motívumfestő műhelyként működő alkotóházban a tradicionális matyó rózsák díszítenek számos használati tárgyat. A kiállított és megvásárolható darabokon azonban számos egyedi, látványos elem is felfedezhető. A műhely előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Tulipános Ház - Motívumfestő

Tűzzománcos ház

A tűzzománc és pasztell kép kiállítást egy szövőszék is kiegészíti, így a házban mindkét mesterség termékei megvásárolhatók.